YIN & PSOAS (Release)

YIN Association | YIN Opleidingsinstituut | YIN Gilde

YIN & PSOAS (Release)

YIN Association

Diep in je lijf ligt de psoas ook wel de grote lendenspier genoemd. Een belangrijke spier die de verbinding maakt tussen jouw boven- en onderlichaam. Ze loopt vanaf de lumbale wervelkolom door het bekken heen naar de binnenkant van je bovenbeen en in je buik hecht deze spier ook nog vast aan het diafragma. Daardoor is de psoas van invloed op onze lage rug, bekken, heupen en op de ademhaling.

Ons lichaam vertelt een verhaal over onze levenservaringen tot nu toe en hoe we in het leven staan. Het is eerlijk en laat meer zien dan wat we bewust met anderen (willen) delen. De mate van spanning in de psoas en klachten in het gebied van onderrug, bekken, buik en/of ademhaling kunnen veel zeggen over hoe het met je gaat. De psoas reageert op onze emotionele en daarmee onze neurologische staat van zijn.

 

Naast het bewust aan- en ontspannen van onze spieren reageren spieren ook op signalen van ons (autonome) zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel stuurt zichzelf aan en wij hebben er maar een beperkte invloed op. Het vertelt ons of we veilig zijn of in gevaar verkeren en is daardoor ook sterk verbonden met onze emoties. Zodra dit zenuwstelsel onveiligheid registreert, zal het verschillende processen in werking stellen: je bloeddruk stijgt, je hartslag gaat omhoog en je pupillen verwijden zich. Eén van de primaire vluchtreactiesdie we bezitten is het oprollen naar foetushouding of je knieën optrekken naar je borst om zo de meeste vitale organen te beschermen. Het is de psoas die deze reflexreactie uitvoert. Wanneer het weer veilig is, volgt de ontlading en keert het zenuwstelsel en je lijf terug naar een ontspannen, veilige staat van zijn.

Helaas kennen wij naast acute stresssituaties ook veel chronische stress. Deze chronische laaggradige stress zorgt voor een constante alertheid van het zenuwstelsel en het lichaam. Het zorgt ervoor dat jouw psoas voortdurend ‘aan staat’ zodat jij op elk moment kunt wegrennen of in elkaar kunt duiken. Vaak vindt er geen ontlading plaats waardoor de spanning in de psoas aanwezig blijft met verschillende klachten als gevolg. Naast deze fysieke functie vormt de psoas ook de sleutel voor aarding en ontspanning. Als de psoas verkrampt is, trekt zij zowel fysiek als energetisch je voeten weg van de aarde en trekt daarmee jou uit jouw gronding.

Tijdens deze dag nemen we je mee in de diepte van jouw psoas. We zakken terug in de basis, maken verbinding met onze opgeslagen emoties en integreren deze in ons diepste zijn.   

Je krijgt meerdere handvaten aangereikt om zelf jouw psoas te verzachten. Ook laten we je ervaren hoe jij in een individuele sessie iemand kunt begeleiden bij het laten smelten van zijn/haar psoas middels verschillende technieken. Dit alles verbonden met YIN zodat dat wat zich aandient herkend en geïntegreerd mag worden.

YIN & PSOAS - Release
Sneek

13-4-2024

Opleidingsinformatie

Niveau cursus:
Nvt.

Studiebelasting:
1 lesdag

Kosten:
€240,-

Docent: 
Rixt Wolters